Valitse sivu

Vaikka Geneve-järvi on syvä – syvimmillään 310 metriä – ja Rhone-joki tuo sinne vuoristojäätiköiden sulamisvesiä, lämpenee järvi kuitenkin kesäisin miellyttäväksi, yli 20-asteiseksi uima-altaaksi. Talvella järven vesi jäähtyy 6-8 asteeseen, ja tietysti juuri veden ollessa kylmimmillään Genevessä järjestetään suurin vuosittainen uintitapahtuma, Coupe de Noël.

Uintimatka raikkaassa järvivedessä on 120 metriä. Ensin kilpasarjoissa uidaan tosissaan kelloa vastaan, ja tämän jälkeen on vuorossa varsinainen uintikarnevaali, missä ei oteta aikaa vaan pidetään sen sijaan porukalla hauskaa hyisessä vedessä.

Coupe de Noël järjestettiin ensimmäisen kerran Genevessä vuonna 1934 paikallisen uimaseuran jäsenen, keksitehtailija Renè Dorian järjestämänä. Idean hän sai Pariisista, jossa samanniminen uintitapahtuma järjestettiin vuosina 1906–1940 Seine-joessa.

Ensimmäisellä kerralla Geneven kisaan osallistui yhdeksän uimaria, mutta suosio on vuosien aikana kasvanut reilusti. Tänä vuonna 79. kertaa järjestetty tapahtuma keräsi lähes 2000 uimaria, joista vajaat neljäsataa oli ilmoittautunut kilpasarjoihin. Voittaja Yanouk Tyriseva ui suotuisissa virtauksissa komean rataennätyksen, 1.01,59. Kilpasarjojen vanhin osallistuja oli 84-vuotias ja hän käytti matkaan aikaa reilut neljä minuuttia.

Osallistujat uivat radan parinkymmenen uimarin ryhmissä, ja ryhmiä saattoi ja tarkkaili muutama pelastusvene sukeltajineen. Kun ajanottokellot oli laitettu pois päältä, oli innokkaiden sunnuntaiuimareiden vuoro päästä joulukuisen Geneve-järven syleilyyn.

Järviveden virallinen kisalämpötila oli 6,1 astetta, mutta silti valtaosalla tapahtuman uimareista ei näyttänyt olevan mitään varsinaista kiirettä kisasuoritteensa kanssa. Suurin osa vaikutti todellakin nauttivan uintituokiostaan.

Moni osallistuja oli sonnustautunut karnevaalin henkeen sopivasti värikkäillä asusteilla ja rekvisiitalla, joista tosin iso osa jäi näkymättömiin veden alle. Kunniamaininta menee tällä kertaa miesseurueelle, joka nautiskeli uidessaan järvessä mukana olleen fondue-padan antimista.

Pariisissa muuten heräteltiin omaa Coupe de Noëlia henkiin 76 vuoden tauon jälkeen jouluaattona 2016. Osallistujamäärä oli jostain syystä rajoitettu 150:een, ja ilmeisesti perinteisen uintitapahtuman uudelleenlämmittely jäi siellä kertaluontoiseksi.

Pari viikkoa aiemmin joulukuun ensimmäisenä lauantaina Genevessä järjestettiin huomattavasti suurempi liikuntatapahtuma. Course de l’Escalade -juoksukarnevaali teki jälleen uuden osallistujaennätyksen, lähes 44 000 juoksijaa, ja vanhankaupungin katuja kiertelevän reitin varrelle kertyi päivän mittaan varmaankin saman verran katsojia.

Eri kilpasarjojen lähtöjä on yli 30, kuusivuotiaista yli 70-vuotiaisiin. Juoksumatkat vaihtelevat iän mukaan vajaasta kahdesta reiluun seitsemään kilometriin. Tapahtuma alkaa jo edellisenä iltana, kun verkkaisemmin eteneville järjestetään oma kahdeksan kilometrin kävely ja pitkänmatkan juoksijoille parinkymmenen kilometrin iltajuoksu.

Lauantain kilpailulliseen kohokohtaan eli eliittisarjaan ei harrastelijoilla ole asiaa. Viime vuoden voittaja ja ennakkosuosikki, Rion olympiamaratonilla seitsemänneksi sijoittunut sveitsiläinen Tadesse Abraham jätettiin Genevessä peräti kahdeksanneksi. Voiton vei paikkakunnan oma poika ja suuri juoksijalupaus Julien Wanders, joka juoksi 7,3 kilometrin reitin alle 21 minuutissa.

Joulukuinen juoksutapahtuma on näkyvästi esillä Geneven katukuvassa ja mediassa jo hyvissä ajoin syksyn aikana. Järjestäjät haluavat panostaa mainonnassaan visuaalisuuteen ja nostaa esiin paikallisia graafikoita. Course de l’Escaladen mainosjulisteen julkaisemisesta onkin tullut tärkeä vuosittainen mediatapaus.

Course de l’Escalade juostiin nyt 40. kerran. Vuonna 1978 tapahtuma järjestettiin, jotta saataisiin pelastettua taloudellisiin vaikeuksiin ajautunut paikallinen le Stade Genève -urheiluseura. Tupakkatehtaan sponsoroima juoksu keräsi silloin noin 800 osallistujaa. Neljässä vuosikymmenessä se on kasvanut Sveitsin suurimmaksi juoksukilpailuksi.

Aivan kuten Coupe de Noëlissa, myös Course de l’Escaladessa annetaan mahdollisuus myös niille vähemmän kilpailuhenkisille – tai huonompikuntoisille – joille osanotto on tärkeämpää kuin loppuaika tai sijoitus. Juoksuntäyteisen päivän päättää karnevaalilähtö, jossa asu, maskeeraus ja hauskanpito ovat tärkeämpiä kuin varsinainen juoksusuoritus. Viimeisen lähdön kolmetuhatta osallistujaa olivat päästäneet luovuutensa jälleen valloilleen omaa kisaestetiikkaansa suunnitellessaan – osittain tyylitajun kustannuksella.

Teksti ja kuvat: Mika Jouhki

Kuvagalleria – liikunnan riemua Course de l’Escaladessa: