Sillä viikolla Geneven hotellit ovat tupaten täynnä. Sillä viikolla Geneven sisääntuloväylille annetaan ruuhkavaroituksia myös keskellä päivää. Sillä viikolla yksityiskoneiden liikennöinti on huipussaan Geneven lentokentällä. Sillä viikolla Geneven loistohotellien edustoilla bongaillaan loistoautoja kameroiden kanssa. Sillä viikolla on Geneven autonäyttely – Salon International de l’Automobile.
Tänäkin vuonna autonäyttelyvieraita oli ruuhkaksi asti eli kymmenen päivän aikana yhteensä 660 000 kävijää, mikä oli tosin muutaman prosentin vähemmän kuin vuosi sitten. Vieraat löytävät hyvin paikalle, sillä näyttelyn näkyvyydestä pitivät tänä vuonna huolen 80 maasta saapuneet noin 10 600 median edustajaa. Myös pitkä perinne pitää vetovoimaa yllä – ensimmäiset automessut järjestettiin Genevessä jo vuonna 1905.
Autonäyttelyjä pidetään perinteisesti keski-ikäisten miesten temmellyskenttänä. Tämä mielikuva ei täysin pidä paikkaansa ainakaan Genevessä, missä sekä naisia että nuoria on yleisössä yllättävänkin paljon. Järjestäjien tilastotieto vahvistaa tämän: vajaa kolmannes kävijöistä oli 15–29-vuotiaita.
Järjestäjien mukaan lähes 40 prosenttia näyttelyvieraista suunnitteli auton ostamista seuraavan parin vuoden aikana. Heille Geneven näyttely on ainutlaatuinen tilaisuus koeistua lähes kaikkien merkittävien valmistajien lähes kaikki tuotannossa olevat mallit saman katon alla.
Ihan kaikkien auton istuimille ei tosin ihan kaikilla messuvierailla ole asiaa. Loistoauton määritelmä on paikan päällä helppo tehdä sen perusteella, onko auto vain kutsuvieraille sallittujen aitausten sisä- vai ulkopuolella. Kaikkein hienoimpiin – ja kalleimpiin – malleihin pääsee kutsuvieraskin tutustumaan vain henkilökunnan tiukassa valvonnassa. Esittelykierroksen perässä seuraa sitten tekninen henkilökunta puhdistamassa autoista sormenjäljet ja muut tahrat ennen seuraavaa esittelyä. Tavallinen rahvas saa tarkastella näitä automalleja vain aidan takaa, kosketusetäisyyden ulottumattomissa.
Esittelijät näyttäisivät suhtautuvan kaikkiin hinnakkaimpiakin autoja ihmetteleviin kuin potentiaalisiin asiakkaisiin. Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi italialaista Zerouno Duarte -autoa on tarkoitus valmistaa vain viisi kappaletta, ja hintalapussa lukee 2 miljoonaa euroa. Ei taida sille löytyä ostajia Genevestäkään ihan jonoksi asti.
Autonäyttelyn vieraista noin puolet saapuu messuille Sveitsin ulkopuolelta. Kansallisuuksien ja kielten kirjo messuruuhkassa onkin melkoinen, jopa kansainvälisen Geneven mittakaavassa. Italialaiset vaikuttivat lähteneen messuille erityisen aktiivisesti, ainakin kuulohavaintojen perusteella. Näyttelyalueella joka ikinen asiakaspalvelija tai henkilökunnan edustaja aloittaa dialoginsa englannin kielellä, mikä on hyvin hämmentävä kokemus ranskan kieleen perin intohimoisesti suhtautuvassa Genevessä.
Lehtitietojen mukaan näyttelyssä piti olla näkyvästi esillä erilaisia tulevaisuuden ajoneuvoja, jotka kulkevat ilman kuljettajaa tai lähtevät tarvittaessa lentoon. No, pari prototyyppiä esimerkiksi lentämään kykenevistä autoista oli esillä, mutta kyllä autoilun futuristiset visiot jäivät ainakin vielä tänä vuonna aika lailla taka-alalle. Sähköautoja oli sentään runsaasti tarjolla useimpien valmistajien mallistoissa. Myyntinäyttelystähän näissäkin messuissa on pohjimmiltaan kyse.
Toki suuri enemmistö messuvieraista näyttäisi olevan paikalla vain autoja ihmettelemässä tai ihastelemassa. Esimerkiksi Ferrari on Geneven katukuvassa melko tavallinen näky, mutta messualueella kyseisen merkin osasto näytti silti keräävän kaikkein suurimman joukon kiinnostuneita – joista tosin vain harvojen valittujen joukko pääsi tekemään lähempää tuttavuutta autojen kanssa, ja suurin osa sai tyytyä aidan takaa katseluun ja valokuvaukseen.
Valokuvia messuvieraat totisesti ottivat, kaikista automerkeistä. Poseeraamista autossa, poseeraamista auton ulkopuolella, selfie auton edessä selfie-kepin kanssa tai ilman, tai sitten kuvaussessio autosta kaikista eri kuvakulmista tai johonkin yksityiskohtaan zoomaten.
Teksti ja kuvat: Mika Jouhki
Kuvagalleria – tunnelmia Geneven autonäyttelystä:
Viimeisimmät kommentit